Home   Статии   7 заповеди за правилно хранене

7 заповеди за правилно хранене

66ee36f29082a69d1f97f450746bb186

1. Знанията за нуждите на кучето от енергийни, хранителни и биологично активни вещества, които са основа на правилното хранене. Под правилно хранене се разбира храненето строго по норма.

Нормираното хранене трябва да бъде:

  • Пълноценно
  • Балансирано
  • Рационално

2. При организиране на храненето трябва да имате предвид особеностите на състава, свойствата и хранителните ценности на конкретните хранителни продукти.

3. Храненето на кучето само с един продукт,дори само месо, е недопустимо. Правилното хранене предвижда подбор и определено съотношение на продуктите, придобива ново качество, което има положителен ефект върху абсорбацията на диетичните хранителни вещества, и следователно здравето на кучето.

4. Строго спазване режима на хранене.

В понятието режим се включва:

  • Времетраенето
  • Своевременност редовно хранене в един и същи час
  • Обема и количественото разпределение на необходимата храна за деня

По обем еднократната порция храна трябва да съответства на вместимостта на храносмилателния канал и способността на организма да храносмила и усвоява хранителните вещества.

Недостатъчната напълненост както и претоварването на храносмилателния тракт, оказват неблагоприятно влияние на моторната и секреторна дейност на червата и на общото здравословно състояние.

Трябва да помните, че кученцата от 1 до 2 месеца трябва да се хранят 5 – 6 пъти на ден с интервал 3 – 3,5 часа.2-3 месечните кученца се хранят 4 пъти, а от 4 месеца до 1 година – 3 пъти.

От 6 месечна възраст кученцата започват да растат интензивно. Във тази връзка се увеличават нуждите от протеини, за това храната на кучето на възраст 6 – 12 месеца, в зависимост от породата се състои от 60-80% от говеждо месо.

5. Не допускайте прехранване на кучето. Всяко прехранване води до затлъстяване, поради което се появяват различни обменни заболявания, сърдечни, чернодробни, бъбречни и др. При прехранване с някой продукт често възникват алергични заболявания. Поради системното прехранване може да изчезне породния признак на екстериорната красота на кучето.

6. Строго спазвайте способа на подготовка на хранителните продукти за хранене, с оглед особеностите на храносмилане.

7. При заболявания на стомашно – чревния тракт поради неправилно хранене кучето трябва да премине на диетично хранене. Не забравяйте,че конкретната диета лекува болното куче от конкретното заболяване.

 

Оставете Коментар