Home   Статии   Количеството на храната

Количеството на храната

18c0b2107f0d9d31e7d7f82e31646959

Количеството на храната и броя на храненията се определят само експериментално

Докато кученцето се намира с майката, то яде толкова пъти, колкото се събуди. След това, колкото му даде развъдчика. Схемата на препоръчаното количество храна за кученцето е в зависимост от неговата възраст, и не винаги може да се изпълни.

Внимателно наблюдавайте кученцето – неговото поведение ще ви подскаже колко пъти трябва да го храните. След отбиване от майката на 1,5 – 2 месечна възраст се хранят 4 – 5 пъти. Един месец по-късно кученцето започва да не си дояжда, или отказва храна в определеното време.

Три месечното кученце може да се храни 4 пъти на ден. Но ако отказва четирикратното хранене – намалете количеството храна, давана наведнъж, а не количеството хранения.

Малкото кученце има малък стомах, то не може и не е длъжно да изяжда голямо количество храна наведнъж. Необходимо е да получава често храна и по малко. Само в този случай храната ще се усвоява добре и малкото няма да има проблем с храносмилането.

До 6 – 7 месеца е желателно да храните малкото кученце три пъти на ден. Според апетита на кученцето можете да определите не е ли време да намалите храната. Ако много е гладувало до следващото хранене, а преди хранене от време на време тича към мястото на хранене и помирисва купата – хранете го по-често. А, ако обратното, при поредното хранене лениво и с нежелание се приближава към купата и избира само вкусните парчета – намалете количеството хранения. Същото може да се каже и за количеството храна на едно хранене. Кученцето, а впоследствие и възрастното куче трябва да яде от купата, без да търси, да не тича напред – назад, без да избира най-добрите парчета. Ако кучето не се отдалечава от купата, дълго я облизва и ходи в кръг – увеличете порцията.

Има още една особеност при храненето на кучетата. Те са консервативни в храненето. Ако храните кученцето с диетична храна, не го научите да дъвче и отхапва парчетата, може да не е в състояние да го прави като възрастно. Много често това се отнася за кучетата от декоративните породи. Същата ситуация може да се усложни и от вкусовите предпочитания. Малкото кученце може да се научи на всичко. Но при подрастващите, на възраст 5 – 6 месеца при декоративните, и 7 – 9 за по-големите, кученцето започва да осъзнава, че е месоядно животно и започва да отказва храната, която според него не съответства на статуса му – това се отнася за зеленчуците, изварата, кисело-млечните продукти. Понякога кученцето отказва рибата, яйцата.

Ако удовлетворите капризите на кученцето, в по-старша възраст ще бъде много трудно, дори невъзможно да го накарате да яде такава храна. За това е важно да не правите големи прекъсвания в храненето с някой видове храни. „Всеядността“ е необходима в случаите, когато трябва да храните кучето с диетична храна – след заболяване, операция. Насилственото хранене по време на заболяване с непривична храна може да причини допълнителен стрес и да усили болезненото състояние. Същото се отнася и за сухата храна.

Количеството храна необходима на кучето зависи от редица фактори. Напълно разбираемо е, че подрастващото куче се нуждае от по-голямо количество храна, отколкото възрастното. Куче, отглеждано на улицата в зимния период трябва да получава по-калорийна храна.

  • През зимата нуждата от количеството храна нараства
  • През лятото намалява, а в силните горещини много кучета отказват храната

Кучетата, които се движат много, също се нуждаят от засилено хранене. Храната с повишено съдържание на протеини и витамини трябва да получават племенните мъжки, бременните и лактиращи женски.

Всичко това се отнася само за клинично здравите кучета. Болните животни се хранят по-често. След остри стомашни заболявания е актуален принципа по малко и по-често. Оздравяващите гладни кучета могат да се нахвърлят на храната и да изядат голямо количество. Преразтегнатият стомах няма да понесе такова натоварване и може да върне всичко обратно.

 

Оставете Коментар